AUGSNE - AUGU KVALITĀTES ATSLĒGA

Kurš gan ikdienā, ja vien nav saistīts ar lauksaimniecību, aizdomājas par augsni... ? Taču nepiesārņota augsne ir vērtīgāka par zeltu! Kaut nedaudz par to uzzinot, iespējams gūt satriecošu pārsteigumu par augsnes lielo nozīmi.

Dabā viss ir harmonizēts - nokaltušie, bojā gājušie augi saplūst ar augsni, veidojot to. Zinātnieki konstatējuši, ka bojā gājušos augus apēd tikai konkrētas baktērijas un sēnes. Augi zina, kā piesaistīt tikai tos mikroorganismus, kuri nepieciešami. Neticami šķiet tas, ka dzīvie enzīmi augsnē spēj vienu ķīmisko elementu pārvērst citā, ja šādas izmaiņas dod labumu augiem.

Barības vielas, kuras augi saņem no augsnes ir neatsveramas. Tās tieši nosaka augu kvalitāti, kurus lietojam. Burtiski - mēs uzņemam minerālvielas no augsnes ar augu palīdzību. 

Bioloģiskajā lauksaimniecībā tiek baroti augsnes mikroorganismi, tradicionālajā lauksaimniecībā tiek baroti augi, ģenētisk modificēto organismu audzēšanā gan augi, gan augsne tiek indēti.

Kad ar ķimikāliju palīdzību pamazām augsnē tiek iznīcināti visi vērtīgie mikroorganismi, augsne iet bojā un pārvēršas putekļos. Šokējoši šķiet pētījumi par ASV, kur lielākā daļa lauksaimniecības augsnes satur mazāk nekā 2% organisko vielu un tas viss panākts pāris gadu laikā. Izmantojot ķimikālijas, nav iespējams bagātināt augsni, tā pakāpeniski zaudē savu kvalitāti, jo ķīmiskajā mēslojumā nav un nevar būt dzīvo enzīmu, kas veicina jebkuras uagsnes unikālo īpašību attīstību.

Augi ir daudz labāki lauksaimnieki nekā mēs. To pierāda pārsteidzoši pētījumi par dārzeņos esošajām minerālvielām. Bioloģiski audzētajos tomātos dzelzs daudzums 100g produkta sausnē ir 1938.0, bet tradicionāli audzētajos vien 1.0; spinātiem attiecīgi 1584.0 pret 49.0. Tās ir ļoti noderīgas zināšanas, īpaši ja jums ārsts konstatējis dzelzs deficītu un jūs ēdot veikalā pirktos spinātus cerat uzlabot savas asins analīzes. Tas pats attiecas uz kalcija, kālija, magnija u.c. minerālvielām un vitamīniem. 

Augsne, kurā aug augi ir tikpat svarīga mūsu veselībai, kā paši augi! 
ĢMO audzēšana augsni katastrofāli saindē!

Lasiet vairāk grāmatā "Zaļā dzīve" V.Butenko.